Specia de caracatiță ce trăiește în cele mai reci ape din lume. Care este secretul rezistenței ei, ce spun oamenii de știință

de: Gabriel Peneș
09 10. 2023

Caracatița antarctică este specia de caracatiță ce trăiește în cele mai reci ape de pe glob, temperatura acestora abia urcând la maximum 10 grade Celsius și coborând frecvent la aproape – 2 grade Celsius. Modul în care aceste caracatițe rezistă într-un asemenea mediu a rămas un mister, dar un studiu nou s-a apropiat de rezolvarea acestuia.

Secretul vieții în ape foarte reci

Specia de caracatiță ce aparține genului Pareledone este cunoscută pentru faptul că trăiește în cele mai rece ape, cele din zona Antarcticii. Cum poate să facă acest lucru a rămas multă vreme un mister.

Dar un studiu recent a descoperit că excentrica creatură folosește nu mai puțin de trei inimi pentru a pompa în organism un tip special de sânge albastru. Astfel, ea reușește să alimenteze cu oxigen toate țesuturile chiar și în climatul înghețat așa cum este în Antarctica.

Citește și: Caracatița Dumbo i-a uimit pe oamenii de știință. De ce a fost denumită așa, ce caracteristici prezintă

Asemănător multor specii ce viețuiesc în zona ape reci, aceste caracatițe par a avea enizme „adaptate la frig”, arată cercetarea condusă de Laboratorul de Biologie Marină din SUA.

Acest tip de proteine joacă un rol important în stoparea reacțiilor biochimice. Pentru creaturile Antarcticii, flexibilitatea lor unică le permise să funcționeze chiar și la temperaturi foarte coborâte, în timp ce enzimele din caracatițele din zonele mai temperate își reduc cu 25% activitatea în fața unor condiții de mediu extreme asemănătoare.

Specia de caracatiță ce rezistă în apele din Antarctica

Enzimele solubile – de tipul celor care dizolvă hrana în intestinele noastre – se pot adapta mult mai ușor la temperaturi diferite, datorită reacțiilor particulare în care sunt implicate. Dar nu toate enzimele din corp își pot permite o asemenea maleabilitate. Unele sunt „turtite” în membranele celulare, făcând munca lor mult mai rigidă.

Dar proteinele din specia de caracatiță la care ne referim pompează ori canalizează ioni importanți în interiorul și exteriorul celulei, creând gradienți ce permit propagarea energiei.

Citește și: Un avertisment grav despre Antarctica este ascuns în ADN-ul caracatițelor: ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii de la Laboratorul Biologic Marin din Porto Rico și de Institutul Național de Tulburări Neurologice au decis să afle ce anume le permite acestor enzime să facă față frigului antarctic, publicându-și rezultatele studiului în PNAS.

Ei au creat două modele de enzime: unul bazat pe o „pompă” de sodiu-potasiu descoperită la caracatița antarctică (Pareledone), iar alta bazată pe același tip de pompă găsită la speciile din zonele mai temperate, caracatițele cu două pete (Octopus bimaculatus).

Ce au descoperit oamenii de știință

„Datorită importanței majore pe care o are, pompa sodiu-potasiu se presupune că funcționează eficient în diferite condiții de temperatură”, au explicat oamenii de știință.

Ața cum echipa a anticipat, pompa Antarctică a funcționat mai mine la o temperatură de  – 1,8 grade Celsius, decât cea a caracatițelor din zone temperate, dovedindu-se mai puțin sensibilă la frig.

Citește și: Caracatițele sunt deștepte, sensibile și extratereștri? Ce spun oamenii de știință despre aceste creaturi bizare

Aminoacizii ce formează pompa la specia de caracatiță din apele Antarcticii este ușor diferită de cea a speciilor di zonele mai calde. În total, cercetătorii au numărat 12 zone ale secvenței aminoacidului Antarctic unde anumite mutații pare a le oferi rezistență la frig.

Adăugând aceste mutații, pe rând, la un model creat în acest sens, echipa a descoperit că trei mutații în mod deosebit lucrează împreună pentru a conferi pompei rezistența deosebită necesară caracatiței pentru viața în apele foarte reci.